Tűztornádótól a csillagokig



Időpont: 2023. júliustól augusztusig minden szerdán 

Helyszín: Agora Debrecen

Mi is az a tűztornádó? Hogyan festhetjük zöldre a tüzet? Lángra lobbanthatunk-e egy kendőt úgy, hogy annak nem esik baja? Ezekre a kérdésekre is választ ad az Agóra különleges kísérleti bemutatója. Júliusban és augusztusban szerda esténként nemcsak az élményközpont egyedülálló interaktív játékait próbálhatják ki az érdeklődők, de megnézhetnek egy teljeskupolás-filmet a planetáriumban, valamint jó idő esetén naplemente után, 21 óra 30 perctől távcsővel kémlelhetik az eget.

A programra jegyek korlátozott számban 4.000 Ft-os áron kaphatók. A fizetés a regisztrációt és az emailes visszaigazolást követően kizárólag előreutalással történhet, legkésőbb a program napján 13 óráig.

Kérjük, a programra pontosan érkezzetek!

PROGRAMOK

20:00

Naprendszertúra

Az Agóra Naprendszer-modelljében csillagunkat, a Napot az épület 11 méter átmérőjű tűzfala szimbolizálja. A tervezés és a kivitelezés során kétféle arányrendszert követtek a modell készítői: a valóságban a bolygók közötti távolságok 25 milliárdszorosak, a méreteik pedig 127 milliószor nagyobbak a kiállított modelleknél.

A 20 perces séta során számos érdekességet tudhatnak meg a látogatók az Agóra csillagászától Naprendszerünk bolygóiról.

20:30

Planetárium: A Földtől a Világegyetemig

Az Európai Déli Obszervatórium teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A Világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát.

21:00

Fényes kísérletek

Mi is az a tűztornádó? Hogyan festhetjük zöldre a tüzet? Lángra lobbanthatunk egy kendőt úgy, hogy annak nem esik baja? Létezik olyan kémiai reakció, mely során az elegy nem felrobban vagy pezseg, hanem világít a sötétben? Minderre fény derül az Agóra látványos kísérleti bemutatóján.

21:30-22:30

Kémleld az eget!

Jó idő esetén az Agóra épülete előtti parkolóban felállított távcsövön keresztül a látogatók megcsodálhatják a Holdat, de megfigyelhetnek csillaghalmazokat és kettőscsillagokat is csillagász szakember vezetésével.

Fedezd fel az Interaktív teret!

Lehet-e képet kivágni egy vízsugárból? Melyik az a hangszer, amelyen érintés nélkül lehet játszani? Hangra vagy fényre reagálunk gyorsabban? Az Agóra Tudományos Élményközpont legalsó szintjén több mint negyven különleges játék próbálható ki, amelyek izgalmas és játékos módon mutatják be a különböző tudományos jelenségeket.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Galiba Gyermekfesztivál - Részletes Programok

Playmobil - Debreceni Virágkarnevál

Csapókerti Nyárzáró Családi Nap a Liget téren - Részletes Programok